Duinkerke: the place to be om carnaval te vieren!

De Belgische hoofdstad van het carnaval is zonder twijfel Aalst, maar wisten jullie dat de Franse carnavalsstad bij uitstek Duinkerke (of in het Frans: Dunkerque) is? Voor de mensen die niet weten waar Duinkerke zich bevindt: Duinkerke is een havenstad aan de Noord-Franse Opaalkust, op slechts 20 minuutjes rijden van De Panne.

Het carnaval van Duinkerke duurt geen 1 dag, geen 3 dagen, maar de volle 7 weken! Say what?! Het carnaval bestaat uit 2 delen: les bandes en les bals. Les Bandes, of letterlijk verteld de bendes, kan je vergelijken met onze carnavalsqtoeten: veel muziek, ambiance en indrukwekkende vermommingen natuurlijk! Les Bals zijn carnavalsballen: gedurende 7 weken wordt elke zaterdag een bal georganiseerd, telkens op een andere plaats van het arrondissement Duinkerke. Dit bal gaat altijd door in een grote zaal waar er dan tot in de vroege uurtjes gefeest wordt op de tonen van de carnavalsklassiekers.

Maar waarom wordt het carnaval juist in Duinkerke zo uitbundig gevierd? Alles is terug te leiden naar de 17e eeuw, toen de vissers van Duinkerke voor 6 maanden vertrokken naar Ijsland. De avond voor hun vertrek werd er traditioneel een enorm afscheidsfeest georganiseerd. De kans was namelijk groot dat een deel van de vissers nooit meer van zee terugkeerden …

Intussen heeft het carnaval natuurlijk een nieuwe betekenis gekregen en staat vooral het ongegeneerd feesten en drinken centraal. Een traditie die wel nog steeds bestaat is Le jet de harengs: de burgemeester smijt dan gerookte haring in het publiek. Dit is elk jaar hét hoogtepunt van het carnaval!

Holiday Suites heeft goed nieuws voor de feestvierders: onze vakantieresidenties in Bray-Dunes liggen namelijk op slechts 10 kilometer van Duinkerke. In Bray-Dunes kan je gratis de bus nemen die je rechtstreeks naar de festiviteiten brengt. Zo kan je zonder zorgen alle remmen los laten!

 
Boek hier je carnavalsvakantie!
 

Lees ook onze andere blogposts: