Groene plekjes aan zee

Onze Belgische kust is zoveel meer dan enkel zeezicht. Wist je dat de Noordzee een van de meest ongerepte natuurgebieden is die ons land rijk is? Waar het land en de zee samenvloeien ontdek je adembenemende duinformaties, prachtige getijdenlandschappen tot fenomenale natuurgebieden. En deze rijkdom trekt ook tal van dieren aan. Een unieke biotoop aan fauna en flora leeft er onder de regie van de getijden en de wind. Zo kun je hier genieten van de wonderen der natuur en spot je misschien zelfs zeehondjes. Voor de mensen die houden van geweldige panoramafoto’s, willen genieten van een wandel- of fietsvakantie of juist een sportieve uitdaging zoeken midden in de natuur, zijn er fantastische aangeduide routes die dit kunnen bieden.

6 natuur domeinen aan Belgische kust die je moet gezien hebben!

 
Natuur aan de kust - De Haan - Holiday Suites

1. De Duinbossen De Haan

De duinbossen in De Haan zijn een oase met typische fauna en flora die er floreert. Het 125 hectaar grote bos bestaat uit 3 delen. Het strekt zicht uit over verschillende duinruggen met gezellige wandel-, fiets en ruiterpaden die door de bomen en duinen kronkelt. Je vind er zowel open duinlandschappen als dichtbeboste gebieden. Er is voor elk wat wils te vinden! Zo herbergt het domein 3 thematische speelzone’s waar de kids zich volledig kunnen uitleven, een aangeduid mountainbikepad en unieke natuurloopparcours. Ook verharde wegen zijn aanwezig voor rolstoelen en kinderwagens.

 • Adres: Zwarte Kiezel, 8421 De Haan
 • Honden: aan de leiband toegelaten
 • Toegankelijkheid: verharde wegen zijn geschikt voor rol- en kinderwagens.

2. De Ijzermonding in Nieuwpoort

Waar zout en zoet water elkaar ontmoet leeft een diverse biotoop samen. Polders, duinen, strand en zee vloeien in elkaar over waar de enige rivier van Vlaanderen uitmond in de zee. Deze unieke natuurformatie is de plek waar fauna en flora in harmonie samenleeft. Je ontdekt er zonnende zeehonden, tal van waddenvogels en zelfs zangvogels die hier komen uitwaaien. Dit fenomenale natuurspectakel is te ontdekken via de uitgebreide wandel- en fietsroutes, maar evengoed te bezichtigen vanop de eerste rij vanuit de vogelobservatiehut of het amfitheater.

 • Adres: Halvemaanstraat, 8620 Nieuwpoort
 • Honden: aan de leiband toegelaten
 • Toegankelijkheid: verharde wegen zijn geschikt voor rol- en kinderwagens.
 
Natuur aan de kust - Nieuwpoort - Holiday Suites
 
Natuur aan de kust - De Haan - Holiday Suites

3. De uitkerkse Polders in Blankenberge

Tussen Blankenberg en De Haan, ergens landbinnenwaarts richting het polderdorp Zuienkerke rust een eeuwenoud weidelandschap. De Uitkerkse Polder. Dit historische landschap van meer dan 500 jaar oud is doorweven van sloten en grachten en bezaaid met vele drinkpoelen. Het 1400 hectaar grote gebied oogt heel rustig en vreedzaam, maar schijn bedriegd! Want er heerst hier een ecologische drukte van jewelste. ’s Winters strijken hier duizenden ganzen neer, terwijl in de lente hier juist honderden baltenzende weidevogels komen paren, broeden en hun jongen opvoeden. Vooral bij het te verleiden van potentiele partners ontstaan er prachtige spectakels. Heb jij ooit al talrijke vogels zien dansen?

Tip: Het domein is toegankelijk voor zowel fietsers als wandelaars. Stevige wandelschoenen zijn aangeraden, want quasi alle routes lopen door onverharde landbouwwegen. Voor de speelvogels is een bezoek aan het bezoekerscentruum zeker een aanrader. Ravotplezier verzekerd!

 • Adres: Kuiperscheeweg 20, 8370 Blankenberge
 • Honden: aan de leiband toegelaten
 • Toegankelijkheid: De groene wandeling is geschikt voor rol- en kinderwagens.

4. Calmeynbos in De Panne

Dit rustgevende bos van van 66 hectaar groot herbergt één van de meest diverse dier- en plantenrijken. Kom er heerlijk tot rust op een van de vele aangeduide fiets- en wandelpaden. Ook de sportieveling kan zich hier volledig uitleven op de verschillende loop-, mountainbike- en fit-o-meterparcours. Een mooie uitblinker van het bos is het uitgestrekte hondenzone van 1,2 hectaar groot waar je trouwe viervoeter zich naar hartenlust kan uitleven.

Tip: In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne, gelegen midden in het Calmeynbos, ontdek en beleef je de natuur van dichtbij! Je komt er op interactieve manier alles te weten over het unieke kust- en zeeleven, de omliggende landschappen en duinformaties. De blikvanger van Duinpanne is het Noordzeeaquarium die je een inkijk heeft in het diverse leven in onze zee. Die moet je gezien hebben! Je kan er ook gezellig iets drinken in de ruime cafetaria met terras.

 • Adres: Olmendreef, 8660 De Panne
 • Honden: aan de leiband toegelaten. + speciale hondenzone van 1.2 ha aanwezig
 • Toegankelijkheid: Het Wieltjespad van 4 km is toegankelijk voor rol- en kinderwagens
 
Natuur aan de kust - De panne - Holiday Suites
 
Natuur aan de kust - zwin knokke - Holiday Suites

5. Zwin Natuur Park in Knokke

Het natuurdomein die je moet gezien hebben aan de Belgische kust is ongetwijfeld het Zwin! Het ongerepte landschap strekt zich grensoverschrijdend uit over Vlaanderen en Nederland en is sowieso het mooiste wat onze Vlaamse natuur te bieden heeft. Het ruige karakter heeft het te danken aan de regelmatige overstromingen. Daarom is dit getijdenlandschap met slikken en schorren de trekpleister bij uitstek voor heel wat vogels. Het Zwin wordt niet voor niets de ‘internationale luchthaven voor vogels’ genoemd. Trek alvast je stevige wandelschoenen aan en zet je schrap voor een onvergetelijke ontdekkingstocht doorheen de vele belevings- en huttenparcours die je instaat stellen de wondermooie trekvogels te bespieden. Wie helemaal één met de natuur wil worden, kan zijn schoenen aan de kant zetten en kiezen voor het blotevoetenpad. Prikkel je volledige zintuigen en beleef de natuur op z’n puurst! Ook bij minder weer kan je terecht in het bezoekerscentrum met interactieve tentoonstelling.

Tip: De wandelroute ‘Zwinduinen en polders’ is een unieke wandelroute die volledig zelfstandig toegankelijk is voor zowel blinden en slechtzienden als voor rolstoelgebruikers. De verharde paden zijn natuurlijk ook ideaal te gebruiken met kinderwagens.

 • Adres: Graaf Leon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist
 • Honden: honden zijn niet toegelaten (met uitzondering voor blindengeleide honden)
 • Toegankelijkheid: Verschillende verharde routes laten rolwagens en fietsers toe.

6. De Fonteintjes tussen Blankenberge en Zeebrugge

Tussen Blankenberge en Zeebrugge, op nauwelijks 100 meter van de zee, vind je een langgerekte duinengordel met idyllische zoetwatermeertjes en prachtige duingraslanden. Bezaaid met orchideeën straalt het natuurgebied De Fonteintjes een zalige duinenrust uit. Via verschillende smalle paadjes en zandwegen trotseer je de historische Graaf Jansdijk waaruit het natuurreservaat is ontstaan toen ooit, lang geleden, de zee door de duinen brak. Natuurliefhebbers en wandelaars krijgen vanop het wandelpad een mooi overzicht van het gebied en kunnen er naast de grote plantenrijkdom ook genieten van verschillende rietvogels die zorgen voor een muzikaal decor.

Tip: Eens je het natuurdomein doorkruist hebt kun je terugkeren met de kusttram. Of kies je liever voor een gezellige strandwandeling?

 • Adres: De Fonteintjes, 8370 Blankenberge
 • Honden: aan de leiband toegelaten.
 • Toegankelijkheid: Route is niet toegankelijk voor rolwagens.
 
Natuur aan de kust - blankenberg - Holiday Suites
 
Natuur aan de kust - Natuurfenomenen - Holiday Suites

Natuurfenomenen aan de Belgische kust

Ooit al eens gedacht om pas met de avondzon naar het strand te trekken? Wel, dan ben je eerder geniaal dan gek! Want dit heeft zijn verschillende voordelen. Zo kun je genieten van de zonsondergang, minder volk en hoef je zelfs geen zonnecrème te smeren. Nestel je samen met je kroost tussen de duinen of zoek een rustig plekje op. Open je zintuigen en laat alle natuurfenomenen op je afkomen. Voel de minuscule zandkorrels gedragen door de zilte zeelucht je huid strelen, hoor de golven ruisen en geniet van de zon die zachtjes de zee inzak. Hoor, zie en ruik de puurheid van de natuur. Met als neusje van de zalm; het gouden uur. De zon heeft dan pas zijn volledige kleurenaspect vrij en strooit een soort van magische gloed over het volledige natuurlandschap. Enkel een verdwaalt bootje of een eenzame surfer doet je nog denken aan het moderne leven. Je bent volledig één met de natuur. Niets moet, alles mag. Zalig toch? Voor een keer is traagheid het geheim, geniet van de tijd die voorbij kuiert en de fauna en flora die voorzichtig terug opgang komt na een drukbezette stranddag.

Kan je toch geen afscheid nemen van de dagelijkse technologie, al was het maar voor even? Dan is dit wel het ideale moment voor het maken van prachtige foto’s. Het licht zit goed en je bevindt zich in één van de meest idyllische settingen. Wedden dat deze zal scoren op Instagram?

Onze tip: Maak er een avondpicknick van. Neem een strandlaken mee, blote voeten in het zand en lekkere hapjes en drankjes binnen handbereik. Met een uitzicht waar je naar kan blijven turen heb je succes verzekerd! Zowel aan te raden als een onvergetelijk moment met de hele kroost, maar ook als een romantische avond met z’n tweetjes. Mmmm… zalig! Slow living op z’n best.

 
Natuur aan de kust - natuurlijke schatten - Holiday Suites

Schattentocht aan de Belgische kust

De Noordzee is maar een kleine, saaie grijze zee… Wie dat denkt is goed mis, want onder de golvende zeespiegel krioelt het van het kleurrijk zeeleven en historische schatten. Dagelijks spoelen er van deze objecten aan op onze kust. Wat dacht je bijvoorbeeld van unieke schelpen, prehistorische beenderen tot zelfs delen van oude scheepswrakken? Aan jouw om ze te vinden!

Natuurlijke schatten

Er is niets leuker om tijdens een strandwandeling prachtige schelpen te spotten of verzamelen. Waan je in een natuurlijke setting als een echte archeoloog en zoek naar leuke fossielen die de zee prijs geeft. De mooiste vondsten doe je bij koud weer of net na stormweer. Door de koude zijn weekdieren minder actief en hebben ze minder energie om zich terug in te graven als ze aanspoelen. Door hevig stormweer spoelt er natuurlijk ook meer aan. De echte zonneklopper zal daarom vele van deze schatten nooit vinden op het strand. Want zeker in het zomerseizoen worden de stranden dagelijks schoongemaakt. Zodat iedereen zorgeloos van een dagje zon, zee, strand kan genieten. Vroeg opstaan is dus de boodschap. Een ideale activiteit om te doen tijdens de herfst, winter of lente.

Tip: begin je schattenjacht bij laagwater dicht bij de vloedlijn en klim vervolgens mee met de zee de strand op. Hou je ogen open voor krabben, slakken en schelpen. Sommige kunnen wel al duizenden jaren oud zijn.

Historische schatten

Wie dacht dat schatten enkel in lang vervlogen tijden of sprookjes bestaan, is goed mis. Onze Noordzee heeft namelijk een heel rijke geschiedenis. Ooit was het zelfs een groene vallei vol bossen en imposante riviersystemen, waar prehistorische dieren graasden en zelfs mensen leefden. Sinds er zee en zeevaart is, gaan er ook een heleboel waardevolle zaken verloren op zee. Denk maar aan de duizenden scheepswrakken, potscherven of zelfs oude munten op de zeebodem. Onder de zeespiegel kun je waarschijnlijk nog vele historische schatten vinden, maar toch blijft een groot deel van die schatten onvindbaar. Maar! Soms, nu en dan, geeft onze mysterieuze zee enkele van haar geheimen prijs. Het is dus niet eigenaardig om (resten) mammoetbeenderen, waardevolle barnsteen, oude bewerkte vuurstenen of eeuwenoud scheepshout langs de kusten van de Noordzee te vinden.

Focus je tijdens een zoektocht naar geschiedenis niet te veel op het vinden van echte schatten of grote beenderen van prehistorische dieren. Verwacht geen skeletten op te graven. Eén enkele munt, een grote houtsplinter of een klein stukje bot kunnen de vondsten zijn met de meeste historische waarde. Ook aangespoeld afval kan een groot verhaal met zich meedragen, denk maar aan flessenpost die al 10 tallen jaren een zeereis heeft afgelegd vooraleer jij deze vindt. Onthoudt dat de schoonheid schuilt in het oog van de waarnemer.

Tip: Ga op pad na een storm waarbij de wind over het land naar de zee waait. Zo ontstaat er een onderstroom die heel wat zwaardere zaken het strand op duwt.